mandag 27. april 2009

Videoreportasje fra Evangelina Booth

Frelsesarmeen i UK har lagde i 2008 en flott reportasje fra et av våre barnehjem, nærmere bestemt pikehjemmet Evangelina Booth. Jeg ble nettopp klar over at dette ligger ute på YouTube. Dere finner den her: Del 1 og del 2.

For oss som har besøkt hjemmet er det et herlig gjensyn med jentene, major Vargas og tidligere sjef Franklin Abasto. For alle andre et godt innblikk i arbeidet Frelsesarmeen her gjør, med finansiering av Boliviafamilien. Tanken slår meg at vi skulle hatt slike reportasjer fra de andre 20 sentrene våre også...

Og så må jeg jo nevne det: Vi har én jente igjen her uten fadder - ellers har de alle sammen. Det er vel ikke rettferdig..? ;-)

onsdag 22. april 2009

Hvem vil hjelpe Fidel Castro?

Nå blander ikke vi oss opp i våre fadderes politiske eller religiøse synspunkter. Men kanskje finnes et sosialistisk hjerte et sted der ute som vil banke ekstra hardt for denne lille gutten som behøver fadder?



Det er faktisk ingen spøk: Han heter Fidel Castro! Riktignok med et etternavn i tillegg, og det skal ikke røpes her i bloggen.

Fidel bor i Cochabamba, sammen med mamma, pappa, søster og bror. De har et lite ettroms leirhus uten strøm og vann. Han er liten for alderen, men en glad og lærevillig gull som liker å leke med sine søsken og andre barn på vårt dagsenter.

Hvis du eller noen du kjenner vil hjelpe oss å hjelpe Fidel eller et av våre andre barn er det bare å sende oss en epost med navn og adresse. Vanlig fadderbetaling er kr 200 i måneden, og ikke en krone av din hjelp går bort i administrasjon. Akkurat for øyeblikket har vi 31 barn som behøver fadder.

søndag 12. april 2009

Aksjon på Nannestad videregående skole



Torsdag 16.04. arbeider ungdommene på Nannestad videregående skole til inntekt for Boliviafamilien og vårt prosjekt med det nye dagsenteret på Ushpa Ushpa i Cochabamba. Faktisk går prosjektet over tre dager, med boliviansk musikk, utstilling av bilder og bolivianske effekter og visning av film på tirsdag. Onsdag er det inspirasjonstime, og så kommer jeg (Frode) til å holde foredrag i auditoriet og rundt i klassene. Torsdag er det arbeidsdag - selve aksjonsdagen - men samling til foredrag og boliviansk middag på ettermiddag/kveld.



En ildsjel bak opplegget er vår mangeårige fadder Anne Margrethe Langerud, som er lærer ved Nannestad vgs. Hun har vært med to ganger på rundreise med Boliviafamilien, og vil også fortelle om dette. Mer informasjon (og bilder) for aksjonen finnes på skolens nettsider.

Jeg gleder meg til å delta på arrangementene, og vi er veldig takknemlige for at Nannestad vgs på denne måten hjelper oss å hjelpe!

onsdag 8. april 2009

Påskehilsen fra Corazon Grande


Hej kära Vänner:

Nu har vi redan kommit till april... så fort tiden går! Och det är bara några dagar kvar till påsk...
Vi på Corazon Grande mår bra... flickorna är motiverade för skolarbetet och det går rätt så bra för dem med skolan.

I början av mars reste flickornas "abulitos" morfar och mormor Per Olof och Kristina Andersson efter att i 4 månader arbetat som volunäterer hos oss. Vi alla saknar dem! !!!

Och i början av mars kom en dansk voluntar Maria Wespen. Och det var så bra att Kristina och Per Olof hann lite "skola in" henne i hennes uppgift som voluntär.
Före Kristna och Per Olof reste lät de byggas en sandlåda till de misnta barnen. Och det var något som var väldigt lyckat för de trivs så bra i sandlådan!!!

I går var det första dagen på dagis för Rosita, Luciana och Patty. De var så glada att de skulle få börja på Dagis, Patty var redan på väg med de större flickorna på morgonen och då förklarade "pappa" Angel att de skulle först efter lunchen på eftermiddagen! Och när de blev efterhämtade var de så glada och pratade om vad de gjort. Det var inget problem med anpassningen!

I går firade man också Janeths 5-års dag och hon var så glad för all uppmärksamhet hon fick!
Flickorna ser framemot påsken. Då har de tre dagar ledigt från skolan. De har frågat om de skall få söka påskägg i år också och det skall de få. Vi har besök av Ingrid, en norsk ungdom som tidigare varit voluntär hos oss, så vi får se vad vi finnar på att göra tillsammans med flickorna under påsken. Och den 18-19 april skall hela barnhemmet göra en resa till Chapare, djungeln. Corazon Grande fyller 3 år den 12 april och vi beslöt att i år i stället för ett firande med inbjudna gäster göra en gemensam resa. Alla ser mycket fram emot resan. Det tar ca. 4 timmar med buss härifrån. Längre fram får ni höra hur vi hade det där.

Vi börjar vara vid regnperidodens slut här. Det har inte regnat så mycket som de senaste åren. Visst finns det familjer som drabbats av övervsämningar , men inte alls som tex. förra året.

Bolivia har upplevt den värsta dengeepidemin i sin historia. Ca. 50 000 personer har drabbats och 22 har dött i denge. Dengefebern är en influensaliknande febersjukdom som orsakas av er virus som sprids via myggor. Sjukdomen är i regel godartad och innebär endast övergående feber. Hos inhemsk befolkning som återinfekteras med dengevirus gång på gång kan sjukdomen leda till så kallad hemorragiskdengue, vilket innebär blödningar i inre organen som mag- och tarmkanalen och patienten dör i en blödningachock. Men har gjort desinfektion med rök och stora reningskampanjer och dengue förekommer i mycket mindre grad nu.

Det har varit endel protester i Bolivia. Regeringen har förbjudit att man skall få fortsätta ta emot säckar med använda kläder som går till försäljning. (det kommer från USA) Man vill favorisera det inhemska. Regeringen har också beslutat att endast bilar som är nyare en årgång 2004 får komma in i landet. Det är många som varit med i demonstrationsgrupperna.

Förra gjorde Bolivia histoira, man vann Argentina i fotboll 6-1. Glädjen var stor i Bolivia, ni kan föreställa er, Bolivia liksom det örviga sydamerika är ett fotbollsfanatiskt land! Landlaget från Argentina har Diego Maradona som ny tränare... och man kom bara två timmar före matchen till La Paz. En viktig upplysning för dem som det är obekant för: La Paz är på 3.600 meters höjd. Hur mycket spelade höjden in på resultatet?!

Tusen, tusen tack alla faddrar och vänner som stöder Corazon Grande och flickorna!!!
Vi tackar Gud för er, vi är så glada att det finns folk med stor hjärta som vill hjälpa till!

Jag vill önska er alla en riktigt GLAD PÅSK!!!

Varma hälsningar från Bolivia;

Siw

Bilder (klikk for større):

1. Heidi och Luciana ute i regnet. (øverst)
2. Luciana och Rosita i vår nya sandlåda.
3. Jenny i simbassängen
4. Janeth på sin 5 års dag den 6 april!
5. Flickorna gratulerar Janeth
6. Rosita med blommor.