mandag 26. oktober 2009

Hilsen fra Corazon Grande


Vår kjære Siw har gått berserk og sendt oss en masse bilder. De kommer her, sammen med en god oppdatering og hyggelig hilsen!

Hej kära Vänner:

Det är vår och väldigt varmt i Bolivia! Snart kommer regnperioden....

Jag fick ha en väldigt fin ferie i Danmark, Norge och Finland och mesta tiden av min 6 veckors ledighet var jag i Finland. Jag känner att jag fick ladda upp batterierna igen och det vart så skönt att få vara tillsammans med goda vänner...

Och så kom jag tillbaka till Bolivia den 17 augusti och här väntade mina flickor på mej och för övrigt nya utmaningar! Under tiden som jag var i Finland hade man på Corazon Grande acepterat tre nya flickor; tre systrar som förlorat sin mamma, hon dog i cancer i början på juli. Flickorna hade skött om sin mamma under hela hennes sjukdomstid, speciellt äldsta systern Christina (14år).Och mamman dog i Christinas armar. Flickorna kom i början på september (före det turades de om att bo mellan två familjer som hörde till deras kyrka). De tre flickorna tyckte det var väldigt fint på Corazon Grande. De har anspassat sej väldigt fort och de visar sej glada, fast de har säkert sina svåra stunder då saknaden efter sin mamma är väldigt stor. Men på Corazon Grande har de många vänner och vuxina som har tid för dem och de får kärlek...

Den 29 augsuti kom Elise (19 år) från Norge till oss för att arbeta som voluntär ända till februari. Och hon har lärt sej på väldigt kort tid komunisera på spanska! Och den 15 september kom Astrid (24 år) och Kine (24 år) och de skall vara hos oss i 9 veckor. De gör sin praktikperiod hos oss och de skall bli värnepleier. Voluntärerna leker med flickorna och ger dem kärlek coh omsorg.

Kine och Astri bekostar en fem gångers ridskola för flickorna och ni kan föreställa hur glada och lyckliga flickorna är för det... Jag tror att det är en mcyket bra terpai form för flickorna att få vara tillsammans med hästarna och att få lära sej att rida lite grann. Och det är en bra ridlärare som har erfarnehet av barn och speciella barn.

Vi hör till en organistation som heter Red Viva som arbetar med barn i riskzon. Man lär ut till barn att vara protagonister, att prata för sin sak. Alba och Jaquelin är representanter för Corazon Grande. De lärs om barn rättigheter. I september hade man en kampanj och man "vacinerade mot gott uppförande", man stannade upp folk på gatan och talade om för folk att det är förbjudet att slå barn, barn har rätt att bli respekterade etc. Också en del av de andra flickorna var inblandade i kampanjen. Och den 11 september hade olika barnhem och institutioner uppträdande på huvudtorget i Cochabamba och myndighetspersoner var närvarnade.

Den 14 september var det Cochabamba Dagen. Vi var med de fem små och se på paraden på huvudgatan och de nadra var på läger som kyrkan ordnade.

Den 20 september var det festival på Daghemmet där Luciana, Rosita och Patty går. De tre dansade så fint "la saya afro" ( negrernas dans) och efterår var det matförsäljning och jag och de tre flickorna stannade och åt ungskyckling.

Den 21 september firar man Vår Dagen i Bolivia och det är också de Studerandes Dag och Kärlekens Dag. Lärarna gör en liten fest för sin elever i skolan! Och flickorna kom glada hem från skolan den Dagen...

Den 24 september firades Tiquipaya Dagen och Corazon Grande var inbjudna igen att delta i paraden i landsbyn. Det var göy (roligt på sv.), men också väldigt varmt så det var också påfrestande.

Vi sätter stor vikt på studierna... Vi har Lorena som arbetar hos oss halvtid, hon är pedagog som hjälper med läxläsningen och så hjälper också tanterna till. Man vet inte ännu när skolorna slutar för i år, men troligtvis i slutet av november. I flickornas skola fanns två fall av virus A. Skolan stängdes för två dagar och man besprutade skolan och så igen tillbaka till undervisningen.

Det har varit lugn i Bolivia den senaste tiden... men den 6 december är det igen president val.... och det är mycket troligt att den nuvrande socialistiska presidenten Evo Morales blir omvald. Detta är hans fjärde år som president.

Vill man läsa mera om vad som sker i Bolivia kan man se på internetsidan: www.latinamerika.nu
Jag vill tacka er av hela mitt hjärta för ert så värdefulla stöd till Corazon Grande! Tusen tack alla Faddrar och Vänner!!!

Och nästa vecka skall vi börja bygga hus nummer två på Corazon Grande! Det skall bli väldigt spännande! Och vill du hjälpa till med detta projekt så är din hjälp väldigt mycket välkommen!!!

Jag vill önska er alla en riktigt fin fortsättning på hösten!

Varma hälsningar från oss alla på Corazon Grande!

Siw

Masse bilder her (klikk for større):