torsdag 10. mars 2011

Vårbrev fra Corazon Grande

Hej Kära Vänner:

Det har hunnit gå en tid in i det nya året!!! Hoppas ni alla har det bra!! Jag har hört och sett att ni har hatt kallt och mycket snö...

I går var det 36 grader som varmast här...  Men vi är inne i regnperioden och då det regnar är det kylligt, man behöver nog ha varmare kläder på sej då. Regnet kom sent denna gång och skörden blir nog inte så god det borde bli. På endel ställen i Bolivia drabbades man av torka så pass att boskap dog, man hade inget vatten att ge dem. Och nu är det översvämningar tex. i Chapare, speciellt i en turistort som heter Villa Tunare. Det är 4 timmars körning från Cochabamba. (I Bolivia talar man om tid och inte avstånd, vägarna är inbte så bra här). Över 1000 familjer i landsbyn är drabbade.

Några dagar före det nya året började beslöt regeringen att höja bensinpriset med 70 % och det blev stora protester och våldsamheter. Före det hann bli värre beslöt regeringen att igen gå ner till det normala bensinpriset. Men man säljer bensinet billigare är det egentligen kostar, så en liten höjning skulle ha varit bra. Man höjningen ville man motverka den illegala försäljningen av bensinet till grannländerna. 

Just nu är det brist på socker i Bolivia. Det säjs också att det nog finns, men att det är undangömt för att man skall kunna höja priset. Det går rykten om att staten vill bli ägare av allt socker...

Skolorna har börjat och livet är mera normalt här. Flickorna på Corazon Grande hade en väldigt fin sommarferie. I december fick de gå i simskola. Vi hade en så fin jul och nyårsfirning tillsammans med de danska voluntärerna och vännerna Ivan och Kirsten. Och vi blev bjudna av dem på en resa. De hade samlat ihop pengar i Danmark till denna resa. Carla och jag reste med de 12 största flickorna till Santa Cruz och vi var där fem dagar. Den fjärde dagen kom också Ivan och Kirsten och anslöt sej till gruppen...

Santa Cruz är en stor stad i den tropiska delen av Bolivia. Det tar 11-12 timmar från Cochabamba till Santa Cruz med buss. Vi gjorde mycket under vår vistelse i Santa Cruz. Vi besökte en park som heter ”Aqualandia” med flera simbassänger och rutschbanor och en stor simbassäng där de hade emellanåt kostgjorda vågor. Vi hade det väldigt hyggligt när vi simmade och lekte i vågorna.

Vi besökte en kväll ett litet nöjesfält, vi besökte huvudtorget i Santa Cruz och vi prövade på typisk mat från området, vi besökte zoologiska hagen och vi fick se vilda djur i burarna. Sista dagen fick vi besöka en park som heter Guembe. Väldigt fint område och där fanns den största sommarfågelsamling i sydamerika och vi såg också olika sorters papegoyor och apekatter. I parken Guembe fanns det också fina badmöjligheter med såväl några konstgjorda som naturliga bassänger.

Vi hade en drömferie och flickorna var mycket glada och tacksamma för dagarna de fått tillbringa i Santa Cruz!!!

I januari fick de också gå på en datakurs på Hemmet. Flickorna var också glada när skolorna började den första februari.

Det har kommit tre nya flickor till Corazon Grande:  Florinda som är 7 år, Dora som är 10 år och Melodi som är ungefär 8 år. Alla är söta flickor med en dyster förhistoria, men på kort tid har de anpssat sej till Corazon Grande. Vi tror att våra flickor skall fortsätta göra framsteg och att detta år blir ett bättre skolår än förra året. 

Vi har haft ett projekt och vi har fått en finare trädgård på Corazon Grande och vi har redan små odlingar av grönsaker. Vi hoppas också flickorna skall lära sej odling av grönsaksprodukter och annat. Så har vi fruktträd och vi hoppas snart få egna frukter...

Vi är så glada och tacksamma för varje Fadder! Ni skall veta att ni är väldigt viktiga för att vi skall kunna erbjuda en bättre framtid till våra flickor!!!!  Utan er skulle inte Corazon Grande vara en verklighet!!! Tusen tack för vad ni gör för oss!!!! Jag önskar er alla en riktigt fin vår!!!!!

Varma hälsningar från oss alla på Corazon Grande!

Siw
.

Ingen kommentarer: