søndag 6. mai 2012

Boliviafamilien på TV Vest

Når TV Vest ringer på en torsdag ettermiddag og vil ha Boliviafamilien i studio neste morgen, da er det rimelig å anta at vår turboildsjel Hans Olav Meland har rullet noe i gang. Og slik var det: Han fortalte dem at vårt 30 års jubileum var noe de burde dekke, og vips var et innslag på plass for helgemagasinet "Snob".

Nå har det snurret og gått hele helgen, men for de to blad Fanebust holdt det lenge å se det én gang. Å se og høre seg selv er bokstavelig talt en utenforkroppenopplevelse man nok ikke bør ha for ofte! Når det er sagt, så er vi skjønt enige om at det ble et godt innslag som på få minutter forteller en god del om Boliviafamilien. Det ligger nå også på nett, her:

Innslag med Boliviafamilien på TV Vest

Det viktigste vi ikke fikk sagt noe om, er nok Melands mangeårige prosjekt "Bruk Tanken!". Med utspring i Ekofisktanken har blant annet salg av skrapmetall og t-skjorter finansiert to av Boliviafamiliens dagsentre, og mere til. Gode tanker omsatt til praktisk handing, altså. Som å få TV Vest "på kroken"...

torsdag 3. mai 2012

En hilsen fra Siw og jentene på Corazon Grande


Kära Vänner!

Det är en glädje att igen få skriva till er och uttrycka min tacksamhet för vad ni gör för flickorna på Corazon Grande!!!

Flickorna sänder kramar och kyssar till sina kära faddrar!

Flickorna började med iver skolan den 6 februari. 2 av flickorna som förra året var i specialskola är nu i vanlig skola och det går rätt så bra för dem. Flickorna skall vara färdiga för skolan klockan 7 på morgonen. (Ungefär 06.15 blir det ljust på morgonen). 


Först kör pappa Angel 4 flickor till en skola som heter Simon Bolivar (egentligen, de blir av på vägen) och sedan kör man till en skola som heter ”Jesus Maestro”, som är en lutersk evangelisk skola där de flesta av flickorna går. (Där är kraven lite större än i den första skolan). Sedan förs Luciana till en skola där undervisningen är väldigt bra, men krävande, men hon har också visat att hon har stor begåvning. Och till sist kör man med 5 flickor till specialskolan ”Marianne Frostig”. Vid ett-halv två äter man lunch och sedan är det läxläsning hela eftermiddagen. Flickorna har för det mesta mycket hemläxor! 


Tre av flickorna har blivit uttagna till de ”Olympiska Spelen” mellan skolorna. Jaqueline och Alba skall delta i kemi och Daniela i historia. Vi är väldigt stolta över våra flickor!


Vi har fått ett stipendium från ett institut, dvs vi får en lärare som kommer två gånger i veckan (2 timmar var gång) och lär en grupp flickor att spela litet piano. Vi har också nu en guitarrlärare. Flickorna har redan på två månader lärt sej lite pianospelning. Jag tror det kan vara lite musikterapi för flickorna.


I januari sade min frisör att han kan komma med sin personal och klippa flickornas hår (och helt gratis!). Och han gav oss i iden att han kan lara flickorna frisoryrket och ocksa somnad för på sin frisörsalong har han en liten syverkstad. Och vi nappade på erbjudandet! Nu går Alba (som är tredje äldst) på lördagarna hos ”Ramiro Confyr” och lär sej frisöryrket och på lördagförmiddagar lär sej 7 stora flickor sömnad med läraren Noemi. Frisören Ramiro betalar hennes lön! Läraren är väldigt motiverad att lära flickorna så därför är de också mycket intresserade att lära sej... De har lärt sej ta mått, rita modeller och klippa och nu som första arbete skall de sy polarjacka för vintern.


Den 12 april firar man Barnets Dag i Bolivia och på Corazon Grande firade vi också Barnets Dag med våra barn! Personeln var utklädda till clowner när flickorna kom hem från skolan...och det var en stor överraskning för dem och en glad sådan! Vi hade också en clown utifrån som kom och lekte med barnen! Och så var det tre födelsedagar som firades den dagen, med tårta förstås! Det var en mycket glad dag och barnen var mycket nöjda och belåtna...!

Också den 12 april är vårt årsjubileum, men vi sköt upp firning till lördagen den 16.

Det var en gemytlig samvaro med flickorna, personalen och några inbjudna. Flickorna uppträdde med pianospel och koriografi. Och till sist var det tårta och köttpirog!


Som bäst är det flera sociala konflikter i landet. Snart har läkarna strejkat en månad och konsekvenserna väcker mycket missnöje. De vill bli inneslutna i den allamänna arbetslagen med samma rättigheter som andra arbetare.

En grupp lärare kräver att det skall vara samma lön för dem som arbetar på landsbygden som för dem som arbetar i staden.

Det har varit stejket, blockeringar och demonstrationer. Vi får hoppas att det blir goda lösningar på problemen. Mer om Bolivia kan man läsa på www. latinamerika.nu

Ja, här går vi mot vintern och ni har snart sommar där!

Tusen, tusen tack för era understöd!!!

Jag vill önska er alla en fin fortsättning på våren! Och en riktigt fin och skön SOMMAR!!!


Varma hälsningar;
Siw och alla flickor och personal på Corazon Grande