torsdag 17. januar 2013

Fattige barns jul - 2012


Hvert år finansierer Boliviafamilien et prosjekt hvor jentene på vårt barnehjem Corazon Grande får reise ut og dele ut gaver blant fattige barn utenfor Cochabamba. Her er årets rapport, fortalt av en av hjemmets frivillige:



Under veckan innan jul, den 20.12, åkte vi på äventyr. I tre stycken fullproppade ambulanser gav vi oss tidigt på morgonkvisten av från Corazón Grande, upp över bergen i öster. Det tog nästan en hel timme att ta sig upp längsmed bergsvägen och ut ur dalen (det är under denna färd vyn över Cochabamba i det första inlägget är fotograferad). När vi tagit oss över skålkanten bredde sig det övre lagret av bergen ut sig framför oss, mycket vackert men mycket kargt. Så småningom, desto längre österut vi tog oss, började växtligheten dock öka undan för undan. Vägen var i usselt skick och det var inte en eller två gången jag funderade på hur lätt vi kunde bli tvugna att vända om. Problemet skulle bara ha varit var man skulle vända om i såfall. Längsmed vägarna gick de flesta människorna till fots, en eller annan motorcykel kunde man skåda med måttliga mellanrum.



Förutom fullpackade med människor (doktorer, medicinstuderande, frivillig hjälp i form av flickor och personal från Corazón Grande samt en fotograf) var ambulanserna dessutom fullpackade (ända upp till taket) med presenter åt barnen i de fattiga och avlägsna bergstrakterna. Det var detta hela expeditionen gick ut på. Att skänka lite julglädje till de familjer som julen helt enkelt inte når fram till under vanliga omständigheter. De familjer med knappa resurser som inte kan prioritera eller få tag på leksaker till barnen, ofta inte heller ordentliga kläder eller hygienprodukter.

Ett ”presentpaket” innehöll: ett julbröd, en saftpåse, en leksak eller ett spel, en tandborste och en liten handduk. Det fanns presenter för 300 barn och allt gick åt. Det gick dock inte åt så som vi väntat oss. Meddelandet om vår ankomst hade inte nått fram till familjerna i omgivningen av slutpunkten på vår färd, så som det var tänkt. Få har radio och ännu färre mobil, alltså var det ”djungeltrumman”, som vi kallar det där hemma, som gällde. Men den var tydligen trasig den här gången, eller så var det någon som slog snett på den. Dessutom lär det ha funnits barn som varit på väg men inte kunde korsa den närbelägna floden, eftersom det regnat så mycket den senaste tiden. Där vi befann oss (visserligen fortfarande i Tiquipaya, men Tiquipaya är stort) råder det nämligen ett närapå tropiskt klimat, varmt och fuktigt.


Efter paketutdelningen till de som mot de ovannämnda oddsen samlats på gräsplanen, inledde vi vår färd tillbaka. Vid det läget hade vi långt över hälften av presenterna kvar, vilket slutligen ändå visade sig vara ett positivt faktum. Varje gång vi såg barn på vägen stannade vi alla bilarna, hoppade av och delade ut presenter. Det var ett effektivt sätt att bli av med presenterna på och de kom helt till rätta. En del barn hade inte skor på fötterna och vi var inte en eller två som ångrade att vi inte dessutom hämtat barnskor med oss. Många familjer bor i hus byggda av stenbumlingar och livnär sig på potatisodlingar på bergsluttningarna. Under presentutdelningen var glädjen stor och barnen många, likaså skratten och de stora ögonen. Bilderna får berätta mer om hur det var, så som den inledande bilden för detta inlägg.




Jag är väldigt tacksam över att ha fått vara med om detta. Trots att jag av princip är emot denna slags välgörenhet, eftersom jag vill lägga resurser på att hjälpa fler på ett mer hållbart sätt än med plastdockor och en stunds glädje, var detta omvälvande. Att se all den glädje, se behovet av just det här fick mig att börja tänka om. Jag fortsätter att tänka om och funderar på Boliviafamiljens ordspråk: ”Ingen kan hjälpa alla, men alla kan hjälpa någon”.


Charlotte Karlsson


Link till bloggen med bilderna: http://lottelotta.blogspot.com/