mandag 31. mars 2014

Hilsen fra Corazon Grande




Kära vänner, 

Hoppas det nya året börjat bra för er alla. Tusen tack för att ni fortsätter att hjälpa oss!!!

Vi har haft mycket regn det här året.... Det var översvämningar förra året och jag läste någonstans att det regnat 5 gånger mera i år.

Åtminstone 42 tusen familjer är drabbade av översvämningarna och över 22.000 djur har dött. Det är inte alltid att det regnar sååå mycktet, men varken hus eller vägar är byggda för regn. Det är varje år samma problem under regnperioden. Ett typiskt u-landsproblem! Priserna på matprodukterna har stigit som följd av översvämningarna. De tropiska delarna av landet är mest drabbade av regnet. Vi får hoppas regnet snart tar slut för denna gång!

Första mars är den stora karnevalen i Oruro där det är folkdans natt och dag, ca. 24 timmar är det dans. Folk åker till Oruro från olika delar av landet och också från utlandet. Karnevalen i Oruro har blivit utnämd till världs kulturstad av Unesco. (”Oral and Intangible Heritage of Humanity”). Det är en fröjd att se flera tusen dansare i färgglada dräkter dansa olika folkdanser på gatorna i Oruro! Det direktsänds i teven.

Och i februari börjar man redan ”fira” Karenval, dvs man leker med vattenbalonger, båda stora och små pojkar... Lite motsägande, det är stor vattenbrist i Cochabamba och så skall man kasta bort vattnet! Det har varit få dagar med sol hittills, så man har inte sett många vattenballonger ännu... 

Presidenten har bett om hjälp till de drabbade av översvämningarna och det har också kommit internationell hjälp. Det finns många som förlorat allt, alla sina egendomar. Ett 40 tal personar har dött i  översvämningarna.

Sommarferien tog slut och den 3 februari började skolorna igen. De flesta av flickorna på Corazon Grande var väldigt glada att återvända till skolan. De var glada att få se sina klasskamrater igen och också lärarna och villiga att möta nya utmaningar...


Jauqeline flyttade till ”Reci” ( Frälsningsarmens studenthem för flickor) i slutet av januari. Det var inte lätt för henne att flytta bort från oss, men ett nytt skede i hennes liv har börjat. Det är ju nog en process för henne att vänja sej till det nya och bli självständig. Den 26 februari börjar hennes studier på univeristetet. Hon skall studera ekonomi. Hon får komma och hälsa på oss på veckosluten och det har hon gjort.

Vi har två flickor, Alba och Arminda, som blir studenter i år, dvs i december. Och vi hoppas att de också får plats på Frälsninsgarmens studenthem för flickor. Alba har redan i flera år sagt att hon vill bli läkare. Hon är mycket bra elev i skolan så jag tror hon har alla förutsättningar att lyckas. Alba har fått 3 års stipendium på ett institut för att lära sej engelska, CBA (”Centro Boliviano Americano”), hon får studera gratis där och det är ett bra institut. Hon åker dit varje dag från måndag till fredag.

Arminda är inte lika säker på vad hon vill studera. Men under ferien/lovet har hon jobbat halv tid hos en fysioterapeut (behandlingar och därtill har man spinning) och hon säger att hon blivit intresserad av att studera fysioterapi.


En fin nyhet är att vi fått stipendier av skolstyrelsen så 9 flickor kan studera sömnad. Vi vill att flickorna skall lära sej praktiska saker och att de har någon teknisk utbildning före de lämnar oss. Vi vill att de skall vara förberedda att möta livet utan för, vi vill ge dem redskap att försvara sej med. Och nu fick vi tillfället ! Men fastän vi har 9 stipendier bör vi betala en del. Inskrivningsavgiften är 100 Bs per flicka (nästan 10 Euro) och månadsavgiften är 600 Bs (nästan 60 Euro) som är lärarens avgift. Och så har de en lärobok och de behöver material och så tyger (stoff). De studerar varje lördag förmiddag mellan 9.00 och 12.00. De hinner nog på ett år lära sej mycket inom sömnad!  Vi hoppas få pengar att täcka dessa extra utgifter i samband med flickornas studier i sömnad.

Marisol flyttade ifrån oss förra veckan. Barnskyddet bestämde att hon skulle bo tillsammans med sina systrar och bröder vilka bor på ett annat barnhem. Vi saknar henne, men Marisol ville nog också vara tillsammans med sina syskon.

Vi hoppas det här året blir ett bra studieår för alla våra flickor! Studierna är viktiga, de är nog grunden till hur ens framtid blir, i de flesta fall. Och vi hoppas att flickorna skall ha en god självkänsla som de sedan kan bygga vidare på. 


Vår lilla buss börjar bli liten för oss, för 24 flickor och tanter.... och vi har redan haft den i ca. 7 år, ofta hamnar vi att föra den till verkstad pga olika tekniska fel. Hoppas vi får möjlighet att detta år byta ut den mot en nyare och mot en lite större.


 

 Jag vill önska er alla kära vänner en god fortsättning på det nya året!!!

TUSEN TACK FÖR ALLT SOM NI GÖR FÖR OSS!!!

Kramar och kyssar från oss på Corazon Grande!

Hälsningar; Siw