fredag 18. juni 2010

Sommerhilsen fra Corazon Grande Casa Baste Fanebust


(Luciana på idrottsdagen i förskolan)


Kära Vänner:


Med glädje och tacksamhet i hjärtat skriver jag till er!


Jag hoppas ni alla får en fin sommar med familj och vänner och att ni får njuta av sol och hav! Det har gått en tid sedan jag skrev till er senast! Vi mår bra på Corazon Grande!


(Från lunchen när vi firar vårt 4 års jubileum på Corazon Grande)


Men det har skett stora förändringar.... Vi har varit tvungna att skilja oss från 3 av våra barn. Det har vi gjort med sorg i hjärtat, men vi vet också att de även nu har det gått. Heidi flyttat hem till sin far och bror som bor i Chapare, djungeln... Tillsammans med våra voluntärer var jag och hälsade på henne får en vecka sedan.


Luz Clara och Elizabeth har flyttat till ett annat barnhem här i Tiquipaya, det är en SOS barnby. Barnskyddet bestämde att de skulle bo tillsammans med sin lillabror (som de ännu inte hade lärt känna). Flickorna får fortsätta i samma skola och de kommer med sin nya "mamma" till samma kyrka på söndagarna.


(Flickorna uppträder med dans)


Vår kära Rosita skall fara ifrån oss efter ca. en vecka. Och hon skall flytta för att bo med sina syskon. Vi kommer nog också att ha kontakt med henne.


Förra onsdagen fick vi fyra småflickor!!! Man vet inte exakt hur gamla de är , men två är omkring 2 år och två är omkring 3 år. De kommer från ett annat barnhem, vilket barnskyddet sett sej tvunget att stänga pga stora problem.


(Småflickorna uppträder som clowner)


De små flickorna blev väldigt bra bemötta av de andra flickorna. Men kanske inte så bra av de fem som tidigare varit våra minstingar. De känner nog lite avundsjuka! Men det går redan bättre. De stora flickorna har hjälpt mycket till att sköta nykomlingarnat vilket vi är så glada för! Och vi är också väldigt glada att vi har tre voluntärer från Finland som hjälper så bra till!


Den 27 maj firas Morsdagen i Bolivia. Det är en större "högstid" enn i Norge. I skolorna firas det mycket och också på arbetsplatserna. Jag fick vara i flickornas olika skolor och se dem dansa och de hade gjort små saker till sina mammor. Flickornas "pappa" Angel gjorde sitt för "tanterna" på vårt hem. Han grillade fisk den dagen och alla tyckte det var väldigt gott!(Vi firar "Barnets Dag" med besök av clown)Den 7 juni är det Lärarens Dag i Bolivia. Förra fredagen firade man det i skolan. Endel av de elever som inte dansade på Morsdagen dansade nu. Vi, jag med voluntärerna var och såg när Alba och Arminda dansade. De andra flickorna satt i publiken, men de deltog i sång tillsammans med skolans alla elever. Festen i skolan började med att Bolivianska flaggan och skolans flagga hyssades och man sjöng nationalsången. Det är obligatoriskt för eleverna att delta i uppvisningarna. De får karaktär (norska) för sitt uppträdande i gymnastik och musik.


Andra aktiviteter som vi hat på barnhemmet: Flickorna har fått lära sej dansa salsa. En före detta voluntär betalade en kurs och läraren kom till oss. Speciellt var de de tre äldsta som kunde dra nytta av kursen. Och så kommer Joni, en ung konstär och lär flickorna teckna. Han kommer vanligtvis på lördagarna. De flesta av flickorna tycker om att teckna med "farbror" Joni som lärare.


(Rosita och Patty i förskolan på festival på Morsdagen)


Hus nummer två på Corazon Grande börjar snart vara färdigt. Man håller på att göra golven, sätta plattor på och sedan skall väggarna målas... Lite mer än en månad är det kvar. Och i det nya huset skall det bo 12 flickor och 12 skall bli kvar i det första huset. Flickorna undrar vem som skall få bo i det nya huset.... Vi får snart besluta hur det kan bli bäst.Det är vinter i Bolivia. Men det är inte så kallt i Cochabamba som tex. i La Paz. Den 23 juni, "San Juan" sägs vara årets kallaste natt. Det behäver ju inte vara så, men i slutet av juni och julimånad är det kallaste tiden här. Då kan det vara ett par minusgrader tidigt på morgonen i Cochabamba. Någon gång efter den 23 juni börjar skolelevernas vinterferie.


Det är inte ännu bestämt exakt datum när vinterlovet börjar för i år. Vinterferien brukar vara tre veckor långt.


Tusen tack kära ni för ert så värdefulla stöd!!! Utan er hjälp skulle vi inte finnas till som Corazon Grande! Jag vill änska er alla en riktigt skön och fin sommar!!!!


Varma hälsningar, Siw

.

Ingen kommentarer: