lørdag 11. september 2010

Brev fra frivillige ved Corazon Grande Casa Baste Fanebust


(Klikk for større - gjelder alle bildene)

Våren 2010 fick vi möjligheten att åka till Bolivia för att jobba som volontärer på familjehemmet Corazon Grande i staden Cochabamba. Att jobba med barn som volontärer har varit någonting vi alla velat göra, och vi är mycket tacksamma för att Siw gav oss den chansen!

Efter 36 timmar och fem olika flyg anlände vi till Cochabamba sent på torsdag kväll den 20 maj. Siw kom emot oss till flygfältet med blommor åt oss alla vilket fick oss att känna oss mycket välkomna. Vi åkte taxi till barnhemmet där vi blev bjudna på te och smörgåsar, men sängen kallade på oss ganska snabbt...Vi fick bo i ett eget litet volontärhus på samma gård där barnhemmet fanns, vilket var behändigt. På veckoslutet lärde vi känna flickorna och försökte övervinna vår jetlag. Ganska snabbt blev vi någorlunda rutinerade i arbetet och började känna oss som hemma.

Rutinerna på barnhemmet var ganska regelbundna, likaså våra arbetstider. När vår arbetsdag började klockan 14 hade de flesta barnen redan kommit hem från skolan. Vi hjälpte till med nästan allt; vi diskade, hjälpte med läxorna, vek och sorterade byk, kokade mat, men mest av allt lekte vi med flickorna. Deras favoritlek blev snabbt sik sak sokkelo, som vi lekte otaliga gånger under vår vistelse på Corazon Grande. Kortspelet Uno var också en favorit, lika som att blåsa såpbubblor. På kvällarna hjälpte vi med kvällssysslorna och försökte duscha och sätta småttingarna och sova före klockan åtta, vilket inte alltid gick helt smärtfritt. Flickorna älskade att sjunga och lyssna på sånger, och mycket fort snappade de upp svenska ord och sjöng med i våra svenska sånger! På söndagar körde vi flickorna till kyrkan, och bilen var alltid fullproppad av ivriga små flickor i vackra söndagsklänningar. Gudstjänsten bestod av mycket sång och musik, och det var alltid lika roligt att åka dit.

Vi jobbade från måndag till torsdag kl.14-21, var lediga fredag-lördagar och på söndagar arbetade vi från ca 9.30 till 21. Det var riktigt skönt med ett par lediga dagar eftersom det kunde vara ganska intensivt att spendera hela dagarna med flickorna som alla krävde uppmärksamhet. Så på fredagar och lördagar brukade vi åka in till stan för att roa oss lite. Siw tog oss också till många olika ställen, till exempel till Frälsningsarmens flickhem, Chapare och regnskogen, en specialskola, Frälsningsarmens sjukhus Harry Williams, och vi åkte även med ovan nämnda sjukhus förebyggande hälsovårdsprogram till ett mycket fattigt område i utkanten av Cochabamba, bland annat. Under bara fem veckor fick vi se och uppleva en hel massa, och tycker att vi fick en liten inblick i den bolivianska kulturen.

Tiden på Corazon Grande gick otroligt fort och vi lärde känna massor av härliga människor, allra minst barnen! Vi är oerhört tacksamma för denna upplevelse som inte många har möjlighet till, och vi kommer alltid att komma ihåg denna tid med värme. Flickorna behövde massor av kärlek, men gav också mycket kärlek i gengäld, och vi kände oss välkomna från första början. Också personalen på barnhemmet var mycket hjälpsam och välkomnande och flickorna var helt tydligt fästa vid dem. Vi kände oss uppskattade och våra åsikter och förslag lyssnades alltid på. Vi skulle mer än gärna åka tillbaka, och hoppas att vi får möjlighet till det någon dag!

Med vänliga hälsningar
Nina, Hannele og Piia
.

Ingen kommentarer: