fredag 19. februar 2010

Bli med på fadderreise til Bolivia!

Våre 850 faddere og mange frivillige er med dette invitert til å bli med vår rundreise ved alle våre barnehjem og dagsentere høsten 2010. Erfaringene tilsier at dette er en opplevelse for livet. De to blad Fanebust gleder seg allerede enormt, sammen med allerede påmeldte faddere.

Dato er fastsatt: 26. september til 23. oktober. Man må selvsagt ikke være med på hele reisen: for de som har det travelt er det for eksempel mulig å ta hjemreisen den 11. oktober. Da vil man ha fått med seg Cochabamba, La Paz og Altiplano, og med det de aller fleste av sentrene våre. De neste to ukene vil by på like fantastiske opplevelser, både høyt til fjells i verdens høyest liggende by og nede i Amazonasjungelen, men mer reising mellom plassene vi besøker.

Programmet ser slik ut:

  • Søn 26.09.: Ankomst Cochabamba. Dit kan man komme på mange måter, for eksempel via Miami, Sao Paulo eller Buenos Aires til Santa Cruz eller La Paz.
  • Man 27.09.: Dagsenteret Catalina Booth på formiddagen, fest på Corazon Grande Casa Baste Fanebust på kvelden. Vi skal feire at annet og siste byggetrinn nå er ferdig!
  • Tir 28.09.: Dagsentrene La Roca og Ushpa Ushpa. Siden sist har La Roca flyttet, og vi har bygget et nytt dagsenter ved Ushpa Ushpa som har langt større kapasitet enn det forrige. Nyinnvielser også her, altså!
  • Ons 29.09.: Dagsentrene Parotani og Huayra Khasa. Det vil også bli arrangert flytur til saltørkenen, for de som ønsker å oppleve denne. Et utrolig sted!
  • Tor 30.09.: Reise til jungelen i Chapare. Her vil vi finne på noen sprell, enten det nå blir rusletur i jungelen for de voksne blant oss, et besøk hos våre slektninger i apeparken, rafting, fiske med nett...
  • Fre 01.10.: Retur til Cochabamba.
  • Lør 02.10.: Guttehjemmet Oscar Ahlm og pikehjemmet Evangelina Booth. Vi fyller opp et par busser med blide jenter, og besøker parken Taquiña, som er bygget av den lokale ølkongen. Dans og lek, is og brus...
  • Søn 03.10.: Fly til La Paz.
  • Man 04.10.: Barnehagen Refugio del Amor, og dagsentrene El Tejar og Achachicala. Dette blir en travel men hyggelig dag! Disse sentrene ligger alle sentralt i La Paz, så det er ikke mye transport mellom dem.
  • Tir 05.10.: Tur til Titicacasjøen og Isla del Sol. To unike steder i verden. Det er litt som å oppleve en annen planet, men kanskje mer som å se det beste av denne.
  • Ons 06.10.: Retur til La Paz.
  • Tor 07.10: Dagsentrene Lacaya og Tiahuanacu. Nå skal vi langt ut på Altiplano, det fantastiske høyslettelandet på 4000 meters høyde over havet. Her finnes en utrolig fascinerende og særegen kultur. Den vil vi oppleve både ved dagsentrene, og ved besøk på tempelruinene ved Tiahuanacu. Thor Heyerdahl mente å finne spor av denne sivilisasjonen på Påskeøya, det sted i verden som ligger lengst fra alt annet!
  • Fre 08.10.: Sykkeltur på Dødsveien. Verdens farligste vei pleide å koste er par hundre mennesker livet hvert år, noe som ikke var så merkelig når man forsøkte å få til toveis lastebil- og busstransport på en grusete krøttersti som snor seg høyt oppe i fjellsidene. Nå er det bygget ny motorvei, og syklistene har overtatt gamleveien. Det er vel så spektakulært, men veldig mye tryggere. Se video her. NB! For de som synes dette blir i tøffeste laget blir det sightseeing med guide i La Paz og Månedalen i stedet.
  • Lør 09.10.: Guttehjemmet Viacha. Alltid et høydepunkt - og de skal vel knuse oss i fotball, som vanlig. Det nytter ikke for nordmenn å spille i denne høyden!
  • Søn 10.10.: Dagsentrene Yaurichambi og Corqueamaya. Også disse ligger ute på Altiplano, en times tid utenfor La Paz.
  • Man 11.10.: Fly til Tarija. Dette er en by som ligger på grensen mot Argentina. Det produseres mye god vin i Bolivia, og nesten alt kommer fra dette området. For de som ikke har anledning til å bli med på hele rundreisen er dette en god anledning til å fly hjem til Norge.
  • Tir 12.10.: Besøk på dagsenteret Casa Elisabeth.
  • Ons 13.10.: Fly til Sucre. Vakre "La Ciudad Blanca" - den hvite by - fortjener virkelig navnet sitt. Dette er fortsatt hovedstaden i Bolivia, selv om La Paz langt på vei har overtatt i praksis. Kan sammenlignes med Spania på sitt beste og mest autentiske, altså før turistene kom...
  • Tor 14.10.: Dagsenteret Pokonas. Distansen fra høyslettene er ikke så stor, men kulturforskjellen enorm. Det er noe av det som gjør en rundreise som denne til slik en opplevelse.
  • Fre 15.10.: Reise til Potosi og besøk på dagsenteret Maria Cristina. En flott tre timers kjøretur på gode veier fra Sucre bringer oss til Potosi, verdens høyest liggende by, over 4090 meter over havet.
  • Lør 16.10.: Åpning av det nye barnehjemmet Casa Himmelbjerget! Dette er noe vi har gledet oss til lenge. Behovet for dette barnehjemmet er stort, og at det nå åpnes vil komme mange barn til gode. En stor dag for Boliviafamilien.
  • Søn 17.10.: Retur til Sucre.
  • Man 18.10.: Dagsenteret Batallon Colorados.
  • Tir 19.10.: Fly til Santa Cruz.
  • Ons 20.10.: Dagsentrene Primero de Mayo og Nueva Vida. Det første har de livligste og mest sjarmerende barna i hele Bolivia. Det andre er nytt for oss: Vi sponser foreløpig bare noen relativt få barn her, og det skal derfor bli interessant å se stedet.
  • Tor 21.10.: Fly til Trinidad og besiktigelse av tomt. Dette er hovedstaden i Benidistriktet, midt i den bolivianske delen av Amazonasjungelen. Her er det elvene som utgjør veinettet. Store flommer de siste årene har fratatt tusenvis av familier deres hjem og levebrød. Flere organisasjoner er inne og hjelper med boliger, men lite er rettet mot barna. Vi skal se på behov og muligheter for et dagsenter her, og dette er et sannsynlig hovedprosjekt for 2011.
  • Fre 22.10.: Båttur på Mamore og overnatting på elvens dronning. Dette er en stor bielv til Amazonas, med et helt utrolig dyreliv. Fargerike fugler, krokodiller, skilpadder, og ikke minst rosa delfiner! Noen vil fiske pirayaene, andre bade med dem, og viktigst er at vi ender med å spise fiskene, ikke motsatt. Det cruisebåten mangler i standard og utseende, tar hun sterkt igjen på sjarmen...
  • Lør 23.10.: Vi tar vannveien tilbake til Trinidad.
  • Søn 24.10.: Fly til Santa Cruz.
  • Man 25.10.: Hjemreise.
Slik blir altså rundreisen vår i 2010. Fire uker, syv byer, 23 barnehjem og dagsentre og ett nytt prosjekt...

De som ønsker å være med, på hele eller deler av turen, kan ta kontakt via nettsiden vår. Alle andre vil bli fyldig informert i etterkant, både via vårt julebrev i 2010, og her i bloggen.
.

torsdag 18. februar 2010

Hilsen fra Corazon Grande Casa Baste Fanebust



Kära Vänner:

Jag hoppas att det nya året har börjat bra för er! Jag har hört att ni har en kall och vacker vinter med mycket snö! Det var länge sedan jag upplevde en finsk vinter!

Här är det varmt.. över 30 grader. Vi har regnperiod... Det har inte regnat mycket i staden Cochabamba, men nog i den tropiska delen av länet. I Djungeln har det varit stora översvämningar och över 7000 familjer är drabbade. De har förlorat sina hem, men cokså deras odlingar är helt under vatten.

La Paz ligger nere i en dal men de fattiga som bor uppe på slutningen runt staden har också lidit mycket av de rikliga regnen. Jorden har blivit mycket mjuk av regnen och husen har rasat och blivit helt förstörda. Och de har också varit översvämningar i andra län.

Det har inte varit några epidemier på sistone.

På påsksöndagen är det valdag i Bolivia, då väljer man nya borgmästare. Så snart börjar valkampanjerna igen.

Februarimånad är karnevalmånad. Ungdomarna tycker om att kasta vattenballonger på varandra och ibland är det svårt att undvika bli våt. Oruro, en stad som är känd för karnevalen har blivit utnämnd som värdslig kulturstad. Också folk från flera andra länder kommer för att njuta av karnevalen. Karnevalen i år är den 13-14 februari och måndag och tisdag därefter är helgdagar. Och den 20 februari är det karneval i Cochabamba.

För en vecka sedan börjhade skolorna igen och flickorna från Corazon Grande är glada att igen vara i skolan. I år har vi fyra flickor i specialskola. Jag anser att det är viktigt att de får uppleva att de lyckas (när de inte klarade sej i normalskola) och att får det stöd de behöver.

Vi har kommit långt med deta andra bygget som ni kan se på bilden. Nu skall de börja med taket före de börjar med finarbetet.



Vi håller också på att bygga en brunn. Vi ansåg det var viktigt med en egen brunn eftersom vi ofta hade problem med vattnet, vattnet kunde ta slut två gånger i veckan och vi måste ringa efter vattenbilen och det blev dyrt i längden coh de kom heller andrig med det samma. Brunnen är färdig, men nu låter vi bygga en tank som kan innehålla 10.000 liter vattnet och från tanken skall det delas ut vatten till de olika byggnader.

Jag vill säga tusen, tusen tack till alla ni som hjälper/hjälpt med bygget av hus nummer 2 !!! Det blir nog så fint!!! Snart bör vi börja tänka på inredningen... Och det är väldigt spännande att se de nya huset bli till!

I går reste Elise som varit voluntär hos oss i ett halvt år. Det var många kramar, kyssar och tårar... Nu under veckolsutet kom det två nya voluntärer plus att det kommer en i morgon och så har vi tre voluntärer, tre unga personer som vill hjälpa till på Corazon Grande! Vi är väldigt tacksamma för det!

Jag vill önska er alla en mycket fin vår!!! Ta väl vara på er! Och tusen, tusen tack för ert stöd!!!

Många hälsningar av flickorna, personalen och Siw på Corazon Grande
.

tirsdag 9. februar 2010

Julefeiring for Cochabambas fattige barn




Dette er en flott tradisjon, som begynte med at vi arrangerte julefest for alle de barna som sitter inne - sammen med sine mødre - i det beryktede San Sebastian-fengselet i Cochabamba. Vi gjorde dette i flere år, til stor glede for både barn og mødre. Men etter hvert kom flere andre organisasjoner etter, med samme type arrangement. Etter hvert ga dette det snodige resultat at noen av barna innefor murene nærmest ble oversvømt med gaver og festligheter, mens mange utenfor ikke får noe som helst. Når barna i fengselet også får gå i barnehage og på skole (utenfor murene), er det sørgelige faktum at selv om det er helt uholdbart at barn skal straffes for det mødrene (kanskje) har gjort, så finnes mange barn i Bolivia som har det verre enn disse.





Dette var ingen grunn til å avslutte prosjektet, men derimot til å flytte det ut i en av Cochabambas mange fattige bydeler. Det har vi gjort de siste årene. Det har også den store fordelen at jentene ved Corazon Grande Casa Baste Fanebust kan delta i festlighetene, ved å dele ut mat, snop og gaver. De får se at de selv, som vokser opp på barnehjem, er mer privilegerte enn mange andre. Og det gir barn som selv er vant til å motta hjelp, mulighet til å oppleve gleden ved å hjelpe andre. De blir hjelpere, ikke ofre.

Årets arrangement var til glede for cirka 350 barn. Som året før ble det sponset av sport og spill, nærmere bestemt sprekingene bak Hjerteløpet i Haugesund og vinneren av Round Table Sandnes' sitt julecasino - samt noen private givere. En stor takk til dere alle!
.