mandag 26. desember 2011

Julehilsen fra Corazon Grande

(Glade nissejenter på Corazon Grande)


Hej kära Vänner och Faddrar:

Det är en glädje för mej att få skriva till er igen och visa er vår stora tacksamhet för allt som ni gör för oss på Corazon Grande!!!

Och nu är det bara 4 dagar kvar till jul! I morse var vi efter julgranarna som vi varit och valt ut och beställt för ca. 3 veckor sedan... och i kväll skall vi dekorera dem vilket är ett trevligt nöje för flickorna. Och visst blir det mera julstämning med den goda talldoften i huset! Flickorna väntar med iver på julaftonen!


(Fra Luciafeiringen)

Vi började med juldekorationerna till Luciafesten, den 13 december! I år var det Viqui som stod i tur att vara Lucia och hon var en så vacker Lucia! ”Och det var en fin stämning när Lucia med följe kom inskridande i ”festsalen”. Det var fjärde året i rad som vi fortsatt med Luciatraditionen. Och det var en fin upplevelse igen för alla som var med!

Det är länge sedan jag sist skrivit till er...

(Mariana dansar på uppvisning i skolan.)

Jag åkte på hemsemester(feire) i somras. Jag kom tillbaka hem till Bolivia den 20 augusti och denna gång reste jag tillsammans med en voluntär från Lovisa, Barbro Skogberg. Och 6 veckor tidigare hade Jorunn från Sandnes,(Norge) kommit för att vara hos oss i tre månader. Så Barbro coh Jorunn hade sällskap av varandra en tid. Och Barbro hjälpte oss till den 13 november.

Den 14 september var det heg för då firar man Cochabamba Dagen. Den 21 September firar man Våren Dag, Kärlekens Dag och de Studerandes Dag i Bolivia. Flickorna hade lite fest i skolan och sedan på eftermiddagen hade vi hyrt in en clown som lekte och var lustig tillsammans med flickorna.

Den 18 oktuber kom våra norska vänner Öyvind och Frode och sedan följande lördag blev vi allihop bjudna på middag av dem hos Don Roberto... och vi simmade också i restaurangens simbassäng...

I början av november började sommarlovet... några av flickorna var två veckor på extra undervisning, men de klarade klassen... för de flesta av flickorna har de varit ett bra skolår.

Vi har varit mycket bekymrade för lilla Laura... Tre gånger har hon varit inlgad på sjukhuset. Hon har fått epileptiskt liknande anfall och vid ett av tillfällena var hon två dyngn ifrån medvetandet. Man har gjort olika examen på henne och hon får behandling. Laura är en speciellt barn och man tror hon har drag av autismen. Må Gud hjälpa oss ge all den vård som Laura behöver!

 ("Pappa Angel" går fram med Luciana. Hon blir utdimiterad från förskolan.)

Flickorna har fått sånglektioner under detta år på fredag eftermiddag av sångläraren Annalia. Flickorna har lärt sej mycket av henne och de flesta har tyckt om att sjunga!

Jonny, som är konstnär har fortsatt komma på lördagarna och lärt dem konst i olika former.

Som bäst väntar vi på julen... den 23 på kvällen skall vi gå i kyrkan och flickorna skall delta i juldramat i kyrkan.

Och situationen i Bolivia det här senare halvåret?

Det har varit politiskt ostabilt, men utan blockeringar och samandrabbningar som påverkar befolkningen.

(Vi for och välja ut och beställa julgran)

Presidenten håller på att förlora sin popularitet för han uppfyller inte sina löften som han gav vid sin valkampanj. En av följderna är ”TIPNIS”.

TIPNIS är en nationalpark som ägs kollektivt av ursprungsfolken Moxeño, Yuracare och Chimane. Regeringen gjorde ett avtal med Brasilien om att bygga en bilväg rakt genom parken vilket ledde till att flera grupper samlades för att gemensamt marschera mot La Paz med målet att få en dialog med presidenten. Ursprungsmarschen började den 15 augusti och anlände till La Paz drygt två månader senare, den 19 oktuber. (Den 25 september utsattes marschen för ett polisingripande som blev hårt kritiserat runtom i landet och resulterade i att ett par ministrar och myndighetspersoner avgick i protest)

Presidenten blev tvungen att utfärda en lag att det inte skall byggas en väg där, men oppositionen är inte nöjda.

Man har också utfärdat en ny reform att välja domare dvs de skall väljas av folket. Men regeringen hade redan valt ut kandidaterna och de flesta var från socialistpartiet. Men befolkningen var inte eniga om detta sätt att välja.

I oktuber var det många fall av "svininfluensan" i Bolivia. Över 430 fall och de flesta i Santa Cruz regionen och 4 dödsfall. Och man såg sej tvungen att stänga endel skolor för en tid och de giftbesprutades. Men nu har det lugnat ner sej.

Låt oss hoppas på ett bättre år för Bolivia och för vår värld nästa år!

(Vår minsting, Yanina gör pepparkakor tillsammans med de andra flickorna)

Jag vill önska er alla en riktigt fin Jultid och ett Välsignat Nytt År!!!

Tusen, tusen tack för er hjälp och för ert stöd!!! Vi uppskattar er mycket!!! Utan er hjälp skulle Corazon Grande inte finnas till!!!

Många varma julhälsningar;

Siw
.

Ingen kommentarer: