tirsdag 30. april 2013

En vårhälsning från Corazon Grande


Janina och Jenny i simbassängen

Här kommer en hälsning från Corazon Grande i  Cochabamba, Bolivia!

Det har hunnit bli vår hos er och höst här. Det ”kalla” vädret har kommit tidigt i år...det kommer nog att bli en kall vinter här i år.  Tidigt på morgonen är det nu ca. 6 grader och på eftermiddagen 26 grader!  Stora växlingar med temperaturen och när det är vinter är luften mycket  torrare.

Senast jag skrev...det var för länge sedan ...det var före jul.  I januari var det ännu semester/ferie. Flickorna var i simskola. Tre flickor började läsa engelska på CBA  (Bolivianskt amerikanskt institut) . Vi fick 2,5 stipendium för Jaqueline, Alba och Arminda. De går 5 dagar i veckan poch läser engelska där. Vi var mycket glada och tacksamma! Efter 2 månader lämnade Arminda studierna för hon hade inte så mycket tid för skolarbete. Men de två andra fortsätter. De är en uppoffring av dem för de måste ta sej in till staden Cochabamba och sedan hem igen,  men de har bestämt sej för att lära sej engelska.  (Ca 3 timmar är de borta från hemmet.)

Den 4 februari började skolorna. Flickorna var mycket  glada att få börja skolan igen...första dagen vaknade de långt innan de skulle starta till skolan. De skall vara klara klockan 7 på morgonen. Pappa Angel kör dem och de är i 5 olika skolor. De flesta, 10 stycken är i Jesus Maestro, en evangelisk skola som får stöd från Norge. Vi har några flickor som går i specialskola för de har  problem med inlärningen. De lär sej bättre i en liten klass och med mera uppmärksamhet av läraren. I Bolivia är skolklasserna väldigt stora , det vanligaste är att det är mellan 35- 45 elever på klassen. Några andra av flickorna har varit i specialskola, men de är redan i normalundervisning... Och vår äldsta flicka  blev bästa eleven i skolan förra året och nu är hon på studentklassen. Jaqueline sätter mycket intresse och tid på studierna!

Och så har vi lilla Laura. Hon har börjat skolan i år, hon är i en annan specialskola.  För ett och ett halvt år sedan började Laura få epileptiska anfall  och hon var ett och ett halvt dygn medvetskös. Hon var över en vecka på sjukhus i  oktuber 2012. Efter det var hon sej inte lik.  Man märker nog att hon har en utvecklingsstörning och balansen är inte bra. Hon äter starka mediciner för att inte få anfall. Laura är väldigt lycklig över att ha fått börja skolan. Nu är hon liksom de andra flickorna, skolelev! Det är bara Janina som är här på förmiddagarna. Jag kan nämna att Lauras mediciner kostar ca 80 Euro i månaden.

Och vid. Ca. 13.30 tiden är barnen här igen och då smakar maten bra! Efter det är det läxläsning och de flesta har många och långa läxor....

Från påskmarschen - uppsåndelsemarschen, till höger ser man Arminda

För ca ett år sedan dök Belens föräldrar plötsligt upp. Först var hon nog rädd för dem, men hon fick förtroende för dem och nu är hon glad när hon skall träffa dem. Förra veckoslutet var hon för första gången över evckolsutet hos dem. Troligtvis skall hon flytta hem efter ca. 1 månad. Det är trist för oss, vi är så glada i alla barnen, men vi kan inte göra något när barnskyddet bestämmer... Vi får bara be och tro att hon skall få det bra.

Det är också osäkert med Yanina, hon kanske också skall flytta ifrån oss...hem till sin moster.

Den 22 februari fick vi besök av Liisa!  Förra året var hon här som voluntär och nu kom hon på besök på en månad. Vi var alla glada tt ha henne här och speciellt Marisol som är hennes fadderdotter.

Den 18 februari kom två ungdomar från Sverige, från Vinnelby där de studerar om barn i världen med koncentration på Bolivia. Deras praktikperiod var en månad. Det var kort tid, men vi hade en fin tid tillsammans med dem.  De presenterade Pippi för flickorna , på film och så klädde de också ut sej till Pippi. Flickorna våra tycker mycket om att se på Pippi Långstrump!

Påsklunch flickorna med deras" abuelitos"  (morföräldrar) Per Olof och Kristina


Den 22 mars kom ”Los abuleitos” – morföräldrarna till alla fickornai!!! Det var en dag som vi alla länge väntat på. Deras flyg var försenat, så det var bara några flickor som kunde fara och möta dem på flygplatsen. De andra fick se dem följande dag. Alla var vi så glada att ha ”los abuelitos” här.  Vi fick göra flera roliga saker tillsammans med dem.  Först firade vi påsken.  Vi odlade påskgräs, men nog tyckte de att de var lite konstigt att odla påskgräs när det fanns gräs ute. Och det gjordes  påsktippor och påskpynt...och flickorna fick söka var sitt påskägg med godis. 

Los Molinos", ett vattenfall inte så långt från oss


Den 25 mars fick vi två unga flickor hit, två bolivianska  missionärer som skall göra sin 4 månaders praktikperiod hos oss, Carmen och Abigail.

På påsksöndagen steg vi, de stora och mellanstora flickorna och jag tidigt upp och vi åkte in till Cochabamba där vi deltog tillsammans med vår kyrka och med många evangeliska kyrkor i uppståndelsemarschen som avslutades med ett gemensamt möte där påskens händelser dramatiserades.

En lördag  som var en väldigt vacker och solig dag bjöd morföräldrarna oss till en utesimbassäng. Alla njöt vi i fulla drag av denna fina dag!

Den 16 april tog morföräldrarna avsked av oss för denna gång. Det var trist, men vi vet att vi finns i varandras hjärtan.

Liksom ni alla faddrar finns i våra hjärtan och våra böner. Vi är väldigt tacksamma för hjälpen ni sänder oss månad efter månad!!!  

Vi har behova av flera faddrar! Vi skulle önska att vår ekonomi vore bättre. 
Allt går stadigt upp i pris här i Bolivia och varje år går lönerna upp med 5 % och i år går lönerna upp med 8 %  i maj och det är retroaktivt  från januarimånad. Allting kostar även här: mat, skola, skolmaterial, bensin/gas,  elektrisitet, telefon och löner...ni förstår att det blir en hel del.

Men flickorna ger oss stor glädje....

Vi har hunnit fylla 7 år! Den 12 april som är Barnets Dag i Bolivia är vårt årsjubileum också. Vi fick två riktigt goda tårtor från ett bageri i Cochabamba och vår nya styrelse hjäpte till så vi kunde hyra en clown. Det var en clown som fick både stora och små att le och skratta!!! Flickorna var väldigt glada över Dagen, ja, det var en fin Dag!

Från vårt Ârsjublilet när vi fyller 7 ar

På länsnivå ordnades en regering bestående av barn upp till 15 år och man hade sitt första möte den 12 april på Barnets Dag. Man ville höra barnen, ville låta dem tala för sin sak. Vi hade 5 representanter i ”regeringen”.  Luciana som är 7 år var yngsta representanten från oss. Frågorna hade de fått i förväg: 1. Vad önskar de för sin stad 2. Vad önskar de för sin skola 3. Vad önskar de för sitt hem. De som ordnade detta tillfälle var överraskade, man hade trott att barnen önskade större sociala bidrag från staten. Det som barnen främst ville var större säkerhet, trygghet, mera poliser...   och gratis inträde till parkerna för det är barnens rätt att leka... Efter 2 månader skall denna regering igen samlas till möte.





Vi är så glada över er Faddrar för att ni finns till för utan er skulle Corazon Grande inte vara en verklighet! Tusen, tusen tack för vad ni gör för oss.

Jag vill önska er en fin fortsättning på våren! Njut av våren! Det är en så fin tid!

Varma hälsningar av oss alla på Corazon Grande,

Siw




Ingen kommentarer: