torsdag 31. oktober 2013

Ushpa Ushpa: Tak på tingene


I utkanten av Cochabamba, en liten kilometer i luftlinje fra dagsenteret La Roca, har vi et annet stort dagsenter: Ushpa Ushpa.

Selve bygget har først og fremst Nannestad Videregående skole hjulpet oss å få på plass. Det sto klart til bruk i 2010, og er noe helt annet enn det skakke, lille huset man tidligere måtte bruke.

Men så er det slik da, at også i Cochabamba kan regnet hølje ned. Det blir gjerne kjedelige innedager for ungene. Før nå, for i dag er taket på plass over ballbanen utenfor bygget. Det var en av Boliviafamiliens ildsjeler som tok grep på den idéen under fadderturen 2012. Og nå er det altså ordnet!

Klar til fest på plassen

Hola padrinos en Noruega!

Veggplansjer fra årets aktiviteter

Byggingen av det nye taket

En interessant kombinasjon: hygiene og festligheter!

Og en annen: bønn og kreativitet!

Hva gjør man egentlig på et av Boliviafamiliens dagsentre? Det går veldig fint og tydelig frem av denne planen:


Barna kommer enten på morgen eller ettermiddag, noe som skyldes at man i Bolivia enten går på mandags- eller ettermiddagsskole. For morgenskiftet er det ankomst mellom 8:00 og 8:30, frokost 9:00 til 9:30, toalett 9:30 til 9:45, bønn 9:45 til 10:00, leksehjelp 10:00 til 11:00, lek 11:00 til 11:30, lunsj 11:30 til 12:30. Deretter går disse barna på skolen, mens de som allerede har vært der, kommer - og har et tilsvarende program frem til klokken 17:00.

For mange av barna ville alternativet vært å gå på selvstyr mye av dagen, uten mat, leksehjelp eller tilsyn.


En morsom vri denne gangen: Noen av mødrene hadde utstilling av håndarbeid de selv har produsert. Det er nemlig slik at senteret ikke bare brukes til barn på dagtid, men også har aktiviteter for mødrene på kvelden.

Noe salg var det ikke lagt opp til. Men det ble det like fullt! Uten press eller mas, bare til gjensidig glede. Dette var faktisk så vellykket at vi tenker å prøve oss med en litt mer planlagt liten salgsmesse på neste års fadderreise. For er det ikke mye mer meningsfullt å få betalt for noe man har laget, enn å få penger fordi man er fattig?

Fornøyd selger og ditto kjøper, med et plagg han 
forhåpentligvis ikke skal bruke selv!



Ingen kommentarer: