fredag 4. november 2011

Prosjekt: Vårt nye dagsenter i La Roca!

 (Jo da, denne tomten skal utnyttes!)


I sommer fikk vi en fantastisk hyggelig melding. En fadder (som ikke vil bli nevnt ved navn) ønsket å støtte Boliviafamiliens prosjekt med et nytt dagsenter i Cali Canto, like utenfor Cochabamba.

Historien for dette senteret går tilbake til 2006. I tråd med senere tradisjoner, ble vi da «overrasket» av Frelsesarmeen, som tok hele fadderbussen med ut til et nytt dagsenter som de hadde kalt La Roca. Her ble vi møtt av offiserparet Hastie fra New Zealand. De imponerte stort; på et aldeles utrolig lite budsjett hadde de skapt et senter som trosset små og trange kår og ga et godt tilbud til et femtitalls barn. Da vi lovet å støtte med 500 dollar i måneden, trillet gledestårene. I årene som fulgte sørget vi for at et femtitalls faddere fikk barn her.

Problemet var plassen. Man måtte leve på leie, og ble stadig flyttet fra plass til plass i lokalområdet. Det gjorde det vanskelig å legge tingene til rette slik man ønsket for barna. Heldigvis klarte vi for et par år siden å få kjøpt en bolig – med god støtte blant annet fra elevene på Nannestad videregående skole.

Egen plass gir mulighet for å realisere egne prosjekter. Tegninger ble laget og presentert for oss. Men på grunn av andre forpliktelser både i Cochabamba og Potosi, måtte vi sette det på vent. Helt til en fadder ringte, og – helt uten forvarsel – ga 100 000 kroner til totalrenovering av bygningen. Det skjer ikke så ofte at en Fanebust bokstavelig talt holder på å trille av kontorstolen, men dette var en slik anledning...

Ikke nok med det: Etter å ha fått oversendt tegninger per epost, dukket samme fadder opp med ytterligere 26 000 dollar til en annen etasje. Det betyr, foruten mer plass under tak, at vi nå får på plass nytt og større kjøkken, matsal, vaskerom, tre aktivitetsrom, nye toaletter og dusjer og kontor til personalet. Det er i første etasje. I annen kommer først og fremst et stort allrom med scene. Dette vil kunne deles av på midten, slik at flere grupper vil kunne bruke plassen samtidig. Også her vil det bli toaletter og bodplass.

Pengene er nå overført, uavkortet, og byggingen er godt i gang. Litt morsomt er det at arkitekten – som også har ansvaret for gjennomføringen ute på plassen – er et av Boliviafamiliens tidligere fadderbarn fra dagsenteret Catalina Booth! Akkurat det er mer tilfeldig; Frelsesarmeen har valgt ham på basis av helt andre kvalifikasjoner. Men likevel: Det er alltid gøy å møte fadder«barn» som har blitt voksne, nyttige samfunnsborgere. Bedre bekreftelse på at det nytter, det vi holder på med, det kan man vanskelig få.

(Arkitekt/byggeleder - altså både teori/praksis)

Ved omvisning ute på byggeplassen kunne vi konstatere at arbeidet er godt i gang, og at det ser meget bra ut, det som er gjort. Arbeidsmiljøet er nok ikke helt i henhold til norsk standard – her dingler folk nærmest etter fortennene, seks meter over bakken, uten annen sikring enn Frelsesarmeens forbønn – men det er altså normalen i Bolivia. 

(Dette "stillaset" begynner på taket, altså 3 meter over bakken...)

Det får så være. Vi fikk nøye oss med at fundamenter, muring og annet utført arbeid så bra ut, at både arbeidskraft og materiell var på plass, og ikke minst at man er i rute både i forhold til budsjett og timeplan.

(Skikkelig fundamentering, halvannen meter dyp og godt armert...)

Det betyr arbeid gjennom hele sommerferien – som jo er i desember/januar her på den sørlige halvkule – og innflytting i løpet av februar. I mellomtiden har vi fått leid midlertidig plass til barn og personale like over gaten. Også der fikk vi en liten omvisning, pluss noen opptredener med dans og sang av de søte små. Fasilitetene var ikke mye å skryte av, men alle var enige i at det holder i noen måneder. Så gleder man seg stort til innflytting i nye La Roca litt utpå nyåret! Det vil gi et mye bedre tilbud til enda flere barn, i et område som virkelig behøver det...

(Alt som kan brukes på nytt, blir brukt. Kan en tidligere utvendig vegg bli innvendig, får den stå!)

På sikt vil vi svært gjerne også få på plass en tredje etasje, og da med en leilighet for de offiserene som er ansvarlige for driften av dagsenteret. Men det er tema for en annen dag. Nå er vi både glade og takknemlige for at dette nye dagsenteret kommer på plass raskere og enklere enn vi noen gang hadde våget å forestille oss!

(Noen få av de mange som snart får plass på det nye dagsenteret!)

Ingen kommentarer: