torsdag 24. desember 2009

Julehilsen fra Corazon Grande Casa Baste Fanebust



Kära Vänner:

Det är ett privilegium för mej att få skriva detta brev till er! Ofattbart att vi igen närmar oss julen! Julen betyder olika för olika personer. Men det är en glädjens högtid, då familj och vänner samlas, då man får dela med sej av vad man har...

Jag är så glad och tacksam till er alla! Det är svårt för mej att finna de rätta orden att tacka er på... men mitt hjärta flödar av tacksamhet... Tack för allt ert stöd till barnhemmet Corazon Grande!!!!

Vänner som besöker oss säger att vi har så fina flickor, så glada och så ömma... Tack vare er alla är Corazon Grande en verklighet och få skall snart också kunna hjälpa lite flera flickor. För en månad sedan började vi bygga hus nummer 2 på Corazon Grande. Det skall bli för 12 flickor och i det första huset skall det bo 13 flickor. Vi har ju nu 19 flickor, det är många det i samma hus. Men för att behoven varit så stora har det blivit så.

I mitten av oktuber slutade skolåret och sommarlovet började. Skolorna börjar igen i början av februari. I januari är det inskrivningen. Varje år skall man skriva in sej på nytt. (Men man har företräde om man varit i samma skola förut). En av de större flickorna fick diplom och vi är väldigt stolta över det! Och tyvärr var det två flickor sopm bör ta på nytt samma skolår, så vi har bestämt att de nästa år skall börja en specialskola där de får mera hjälp. Det är ju viktigt att de får känna att de lyckas!

För några dagar sedan började alla flickor med undantag av de tre mista simskola. De är väldigt glada för att få gå i sinskola. Simskolan är fyra veckor, fem gånger i veckan. Det är viktigt med aktiviteter för flickorna anser vi och simning är ju en god och nyttig sport!

Den 13 december firade vi Lucia och i år var det Albas tur att vara Lucia. Alba var en mycket söt Lucia och alla flickor var så fina i sina vita kläningar och med glitter i håret och de sjöng så vackert Lucia sången. Det var stämningsfullt! Och pepparkakorna och Lussekatter och risgrynsgröten med plommonkräm lär sej väl smakas!

Nu väntar man förväntansfullt på julen. Barnen har fått skriva en önskelista till jultomten. De skall få en gåva med en sak och ett klädpaket. De ser mycket fram emot att fara efter julgranen och att få pynta den. Vi skall efter några dagar tillsammans med de större flickorna och dela ut julgåvor, kakao och sött bröd till fattiga barn.

Vi har glädjen att också denna jul ha "los abuelitos" (mormor och morfar), Per Olof och Kristina från Finland hos oss. De besöker oss under en tid på tre månader.

Jag vill önska er alla en riktigt god och välsignad Jul och ett Gott Nytt År!!!

Och tusen, tusen tack för all er hjälp!

Corazon Grande Casa Baste Fanebust
Siw Broman

tirsdag 22. desember 2009

Julehilsen fra Siw i Bolivia




Hej kära Vänner:

Det är en glädje för mej att få skriva denna julhälsning till er!

Jag vill på Frälsninsgarmens och alla barns vägnar tacka er för ert stöd under detta år!!! Ni skall veta att er hjälp har kommit till stor nytta av barnen här !!!

Här i Bolivia har vi full sommar, omkring 30 grader varmt... Regnperidoen har börjat, men det har inte regnat mycket hittills. Endel platser i Bolivia lider av torka. Det känns nog märkligt för en nordbo att det är jul mitt i sommaren!!!

I centrum finns det många juldekorationer, förgglada lampor som lyser på kvällen. Man hör julmusik på gatan, i affäererna och man ser folk som julhandlar. Man ser också mera folk som tigger på gatorna för månag fattiga kommer in till staden den här tiden på året för folk är mera givmilda under jultiden. Många fattiga barn önskar sej en leksak och glädjen är väldigt stor om de får en gåva...

Det har varit lugnt i landet detta år... Den 6 december var det presidentval och den nuvarande presidenten Evo Morales vann med överlägsen majoritet. Tiden får visa om det var ett gott val. Låt oss hoppas på det bästa för Bolivia!

Skolåret slutade lite olika i olka skolor, men före december hade nog alla skolor börjat sitt sommarlov och det nya skolåret börjar igen i början av februari. Frälsninsgarmens dagcenter är stängda i januarimånad och det är färre barn på våra barnhem, många far hem eller besöker släktingar.

I Frälsninsgarmen hade vi glädjen att få besök av Öyvind och Frode i höst och nästa år hoppas vi att många faddrar har intresse och möjlighet att besöka oss tillsammans med Boliviafamilien! Ni är alla hjärtligt välkomna!!!

Jag vill till slut önska er en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!!!

Varma hälsningar och ett STORT TACK!

Siw Broman
Frelsesarmeens fadderkontor
.

fredag 18. desember 2009

Casa Himmelbjerget i Potosi



(Status i midten av november - klikk for større bilde)

Det var en stor glede å krone vår altfor korte reise i Bolivia med et besøk på dette prosjektet, som på 4300 m.o.h. kanskje er verdens høyest liggende barnehjem. Det var også helt nødvendig, for fremdriften har vært så som så. Men det må være lov til å si at under trusselen av vårt forestående besøk ble det virkelig fart i sakene de siste tre månedene. Det skyldes blant annet at vi har fått inn et skikkelig råskinn av en prosjektleder i kaptein Jacinto Lecoña.


(Jacinto. S på kragen står for "Supermann")

Han er fantastisk dyktig, arbeidsom og oppofrende. Det siste også bokstavelig talt, da han har ofret et fingerledd til prosjektet og litt egenrådig dynamitt. Men han har hjelp av både et stort arbeidslag, kone og denne krabaten:


(Lecoña den yngste, tidlig krøket.)

Det var var altså en skikkelig opptur å se hvordan bygget nå reiser seg. For oss alle, og ikke minst Marita Bjerga, som sammen med Linn Hansen er en av våre to frivillige som tok initiativ til dette barnehjemmet, og som senere har vært til stor hjelp i å gjøre det til virkelighet.



Det fremgår ikke så tydelig av disse bildene, men bygget er svært. I tillegg er arbeidet i gang på sidebygget. Der kommer kjøkken og spisesal i første etasje, og leiligheten til de som skal bestyre hjemmet i andre. Det vil si, den vil bare dekke ca. halvparten av arealet - i tillegg tenker vi å få bygget en liten leilighet hvor frivillige kan bo. Dette siste er imidlertid ikke en del av første byggetrinn.

Nå går det altså unna med byggingen. Men de er noe over budsjett, av flere gode grunner som definitivt ikke handler om sløsing. Vi må derfor klare å skaffe minst 20.000 dollar til før vi er i mål med byggingen. Mye penger, men det kan ikke være uoppnåelig med tanke på de 100.000 dollar vi (og dere!) allerede har fått på plass. Men det betyr at vi fortsatt må appellere til alle gode givere - hvilket tross alt er vår oppgave! :-) Kontonummeret er 6340.05.25511, og vi er takknemlige for alle bidrag!

Planen videre: Ferdig bygg i løpet av våren (vår vår, ikke Bolivias!), de første barna på plass i august, og en skikkelig heidundranes åpning av et fungerende nytt barnehjem under Boliviafamiliens rundtur med faddere i oktober!
.

Takina Wasi

Dette er ikke et av Boliviafamiliens prosjekter, men så beslektet med det vi holder på med at vi gjerne tar det med like vel: Musikkskolen Takina Wasi i Cochabamba. Dette er et sangens og musikkens hus, og på foreningens egen nettside skriver de dette om sitt formål:

Bygge opp og videreutvikle et ressurssenter i en fattig bydel i Cochabamba by i Bolivia. Vi vil gi barn med dårlig utgangspunkt, økonomisk og sosialt, en mulighet til å fullføre skolegangen og en mulighet til en bedre framtid. Takina Wasi ønsker å bygge bro mellom ulike grupper av folket.

I Boliviafamilien har vi tre barnehjem og fem dagsenter i Cochabamba, men ser slett ikke bort fra at vi også vil avlegge Takina Wasi en visitt ved nese besøk i landet. Sjekk ut nettsiden deres, og dersom du ønsker å hjelpe dem med en julegave er det helt sikkert velkomment...

tirsdag 8. desember 2009

Boliviafamiliens julebrev 2009

Nå er det skrevet og levert i trykken! I løpet av de neste dagene skal vi pakke nærmere tusen konvolutter - ikke bare med brevene, men med julekort og hilsener fra barna...

Men brevet, det kan du få på minuttet, dersom du ønsker det. Du finner det her!