torsdag 25. oktober 2012

Achachicala: rett på dass


Nei da, dette er ikke et sorgens kapittel om et sted som har gått ad undas. Alt er vel ved dagsenteret Achachicala i La Paz. Men etter å ha vist en mengde bilder av glade barn og faddere i lek og dans, tenkte jeg å vise litt av den andre siden ved våre besøk. Og ikke noe er da mer relevant enn nettopp toaletter.

Det overrasker sikkert ikke at toalettstandarden generelt i Bolivia ligger lang - langt! - under det vi er vant til i Norge. Ikke sjelden er man veldig klar for å snu i døren. Men det går jo ikke. For i og med nettopp denne toalettstandarden, samt ikke så rent lite slums i generell hygiene og en annen bakterieflora enn vi er vant til hjemme, så er det ikke sjelden at behovet for et toalett er temmelig prekært. Da tar man til takke med det som bys, også om det er et hull i bakken...


Men det skal altså ikke våre barn på barnehjem og dagsentre behøve å gjøre. Derfor er nettopp toalettprosjekter en gjenganger på listene våre, enten det dreier seg om helt nye toaletter, nye avløpsrør, ny vannforsyning eller hva det måtte være. Boliviansk byggestandard - og det er den eneste som finnes - tilsier dessverre at det ikke går så veldig mange årene mellom hver fornying. Ikke minst når det gjerne er 30 brukere av hvert toalettsete!

På Achachicala var toalettene elendige ved sist besøk. Dermed ble nok et toalettprosjekt notert og etter hvert finansiert. Nå er de nye og fine, med rennende vann og håndvask. Til og med plansjen med hvordan man foretar en skikkelig håndvask er på plass.

Toalettprosjektene våre er ikke de som gir mest prestisje, og det er ikke sikkert giverne våre alltid går i taket av glede når de får se at gaven deres bokstavelig talt har gått rett i dass. Men å arbeide for god hygiene - kropp, tenner, hender og i det hele tatt - er nok likevel noe av det viktigste vi gjør. Det er nemlig ikke bare nordmenn på tur som får kjenne følgene av svikt på dette området, og som med stor lykke og lettelse kan ta plass på et av Achachicalas velfungerende toaletter!

Finfin lekestue, med soverom for de minste i 2. etasje!

 Sjefen for dagsenteret. Ikke en veldig selvhøytidelig type!

Manos limpios! Rene hender!


Ingen kommentarer: