onsdag 31. oktober 2012

Viacha: gåfotball og en fantastisk scoring


Guttene på Viacha virker å se frem til det med like mye glede som vi nordmenn med engstelse: den tradisjonelle fotballkampen mellom Bolivia og Norge. Spilt på Boliviansk hjemmebane, 4000 meter over havet...

  

Men før vi kommer så langt, skal det danses. Guttene hadde satt opp en ypperlig koreografi, som vi etterpå fikk prøve i sin helhet. Moderne tinku, litt sånn gangnam style, det hele overvåket av en en glad mann på en sky.


For tiden bor det 30 gutter her på hjemmet. Det betyr at vi også her er offer for tidens tragisk feilslåtte politikk om å sende alle barn som har noe som ligner en forelder hjem til denne, uansett skikkethet. Men noen krise for hjemmet og driften der, er det ikke. Det er en herlig gjeng som bor der for tiden. Likevel håper vi snart å ha rundt 40 gutter der igjen, for behovet utenfor - ute på gaten, så og si - er stort.


Sist vi var her, hadde vi fått gjort et fantastisk prosjekt sponset av Felleskjøpet, med nye senger, madrasser, skap mv. I etterkant har vi også fått tettet lekkasjer i taket, samt fikset opp toaletter og dusjer. 


Mye så derfor riktig så bra ut. Samtidig er det alltid noe å ta for seg på et så stort senter som dette. For hva har vannlekkasjene ført til, for eksempel? Jo, løse gulvfliser. Og siden de ikke er limt tilbake etter hvert, ender man opp som dette...

Det viktigste å få orden på denne gang, ser ut til å være gulv og kjøkken. Dermed har vi etterlyst prosjekter for dette, slik at vi får noe å henge fingrene i fremover!


Vår fadder Anne Margrethe er en dame med et stort hjerte for guttene på Viacha. Det viser hun hver gang vi er på besøk, blant annet ved å stelle i stand en skikkelig fest! Alle får smake, men dette er altså en perfekt måned å ha bursdagen sin i...Noen av gavene er til øyeblikkets lyst, andre vil bli være til glede i måneder og år fremover.


Det hele avsluttes med ikke bare én, men to velfylte piñatas. Her er det kamp om godsakene - men alle får.

Forresten: Sa jeg avsluttes? Det stemmer ikke helt, for aller siste post på programmet er altså den tradisjonelle fotballkampen, hvor kjappe, bolivianske gutter springer i ring rundt prustende og noe mindre mobile nordmenn. Sistnevnte må altså satse på taktikk og finesse, for eksempel i dødballsituasjoner. Det resulterte denne gang i en fantastisk perlescoring, ved at et velplassert innkast fra innlånte Mario traff en løftet norsk fot og rekylerte direkte inn i høyre målkryss. Maken har neppe vært sett på Altiplano siden Pele var på besøk i 1976.

Det forhindret ikke at kampen endte 2-1 til Bolivia. Revansjekampen er satt til 2014. Akk o ve...


Ingen kommentarer: